Otvorene su zimske Olimpijske igre u Vancouveru

Svečanim otvaranjem u Vancouveru su počele 21. Zimske olimpijske igre. Ceremonija je ostala u sjeni smrti gruzijskoga sanjkaša Nodara Kumaritašvilija koji je podlegao ozljedama zadobivenima na treningu.

Cijelo je otvaranje tako bilo posvećeno preminulom 21-godišnjaku u čiju je čast održana i minuta šutnje tijekom koje su kanadska i olimpijska zastava bile spuštene na pola koplja. Ceremonija će ostati zauvijek zapamćena kao prva u povijesti koja je održana u zatvorenom prostoru. Nazočilo joj je više od 60.000 gledatelja, a vrhunac večeri dogodio se u trenucima kada su kanadski sportski velikani zajedničkim snagama krenuli upaliti olimpijski plamen.

Ako je vjerovati Međunarodnom olimpijskom odboru prijenos otvaranja igara gledalo je tri milijarde ljudi diljem svijeta! Inače, ovo je drugo najskuplje otvaranje Olimpijskih igara u povijesti. Kanađani su spektakl kakav se rijtko viđa uložili 40 milijuna dolara. Ispred Vancouvera ostao je jedino nedostižni Peking.

Hokejaš Wayne Gretzky, paraolimpijac Rick Hansen, skijašica Nancy Greene, košarkaš Steve Nash i brza klizačica Catriona LeMay Doan zajedno su upalili plamen u dvorani, međutim upravo se tu organizatorima dogodio gaf. Naime, baklja koju je nosila Doan se nije upalila, no to, dakako, nije omelo paljenje plamena. Nakon što je olimpijska vatra počela gorjeti unutar dvorane, Gretzky je dobio čast da je iznese van i upali plamen na gradskoj rivi gdje će ostati do kraja Igara, 28. veljače.

U mimohodu nacija sudjelovalo je oko 2500 sportaša iz rekordne 82 zemlje. Prvi su se put na zimskim olimpijskim igrama pojavili Kajmanski Otoci, Kolumbija, Gana, Crna Gora, Pakistan, Peru i Srbija. Hrvatsku je zastavu pronio Jakov Fak, osvajač brončane medalje na lanjskom Svjetskom prvenstvu u biatlonu.

Fak je tako postao treći hrvatski zimski olimpijac kojemu je pripala ta čast. Prije njega hrvatsku zastavu na Zimskim olimpijskim igrama nosili su Vedran Pavlek i Janica Kostelić. Ona je tu čast imala dva puta.

Olimpijsku su zastavu dvoranom pronijeli poznati Kanađani, poput hokejaša Bobbyja Orra, nekadašnjeg svjetskog prvaka u Formuli 1 Jacquesa Villeneuvea, glumca Donalda Sutherlanda, majke Terryja Foxa, Betty Fox… Glazbeni su dio programa začinili Bryan Adams, Nelly Furtado i Sarah McLachlan.