Tenis Indian Wells 1R
06:00 K.Anderson-M.Russell -4,5 2 @ 1.60 Lutrija BiH
06:00 K.Anderson-M.Russell 1 set -9,5+ over @ 1.65 Lutrija BiH
*Pocinje i Indian Wells.Vec sam pisao analize vezane za kvalifikacijske meceve,gdje namjerno nisam htio da previse izdvajam informacije o ovom turniru,do njegovog samnog pocetka.Jedan strasno dobar turnir,kako u muskoj tako i u zenskoj konkurenciji.Jedan zaista prelijep kompleks tenis terena,a njih 13 sluze za odigravanje meceva.Sam ambijent je dosta prijatan,pa se tako i mnigo igraci na ovom turniru i osjecaju dobro,sto je nekolicina njih izjavila i pred ovu sezonu IW.Igra se na hard podlozi,sa lopticama marke Penn.Sto se tice ove sezone,nagradni fond je 3,645,000$(muskarci),dok je kod zena nagradni fond 4,500,000$.Prosle sezone najvise je profitirao Ivan Ljubicic(pobjednik) u muskoj konkurenciji,u dublu Nadal/Lopez,a u zenskoj konkurenciji Jelena Jankvovic u singlu,a u dublu Peschke/Srebotnik.Dosta o samom turniru,sada se prebacujem na danasnju prvu analizu.Uzeo sam mec između juznoafrikanca Andersona i domaceg takmicara Russella.Oba igraca sam ove sezone analizirao,Andersona na samom pocetku,a Russella jucer,pa cu o Russellu copy/paste uz neke sitne ispravke,a o Andersonu sve nanovo.
*Kevin Anderson rođen je 18.05.1986 godine u Johannesburgu,gdje je i dan danas nastanjen,mada je boravio i u Champaignu(USA).Tenisom se poceo baviti sa 6 godina,a kao profesionalac nastupa od 2007 godine.U svoje 24 godine,dostigao je da se nalazi na 40 mjestu ATP ljestivce,mada je proslog mjeseca imao 39 mjesto sto mu je rakning karijere.Proslu sezonu zavrsio je na 61 mjestu,uz skor 52-26.Od toga je 7-5 zemlja,3-3 indoors/hard,2-4 trava i 40-14 hard.U toj sezoni osvojio je challenger Baton Rouge(hard),sto mu je jedini osvojeni turnir,a igrao je jos finale challengera u Seulu gdje je izgubio.Pored ova dva tako reci dosta dobra nastupa,igrao je sve jace turnire na hardu,i dosta dobro je igrao mora se priznati.Skupio je dosta meceva sa protiv jakih protivnika,neke dobio od nekih izgubio,ali najbitnije je iskustvo koje je stekao u tim mecevima.Inace on kroz karijeru na hardu ima skor 160-66.Ove sezone je na skoru 10-5,gdje je svega 1 mec igrao u sali na hardu i izgubio,a 10-4 skor je na hardu.Sezonu je poceo sa turnirom u Brisbaneu,gdje je najavio dobru sezonu.Prosao je prva tri kola,pobjedama nad Luczakom(64,64),Lopezom(63,61),Giraldom(26,63,64),ali je ispao u polufinalu od Roddicka sa 2:1 u setovima,po gemovima 62,46,62.Nakon Brisbanea,dosta losa dva nastupa,prvo na turniru u Auckalndu gdje je ispao u 1 kolu od Hanescua sa 2:1(76,67,64),a zatim i na Australian Openu gdje je u prvom kolu ispao od Kavcica sa 3:1(26,64,76,76).Taj rezultat je svakako bio iznenađenje,ali da ga taj rezultat nije pokolebao pokazao je na sledecem turniru.U rodnom Johannesburgu igrao je sjajno do samog kraja.Redom je dobijao protivnike,prvo Bohlia(46,64,62),Selu(62,64),Becka(63,61),u polufinalu Mannarina(67,60,64),a u finalu je bio bolji od Devvarmana sa 2:1 u setovima,po gemovima 46,63,62.Nakon tog turnira,prebacuje se na americko tlo,gdje nastupa na indoors/hard turniru u Memphisu,ali ispada u prvom kolu od Kendricka sa 2:1(57,63,76).Zzadnji turnir koji je igrao bio je Delray Beach,gdje je prosao prva dva kola pobjedama nad Youngom(67,76,62),i Serrom(61,64),ali je u cetvrtfinalu ispao od Del Potra sa 2:0(64,64).
Ono sto mogu reci za Andersona,jeste da njega krasi izrazito dobar servis.Prije svega mislim na jacinu udarca,mada taj servis nekada zna donositi probleme ako krene sa greskama,i nemogucnoscu prebacivanja mreze.Gledao sam ga par puta tako da znam o cemu pricam.Sto je jos bitno vezano za Andersona jeste da je on dosta visok igrac203 centimetra,ali to mu ne predstavlja problem da se dosta solidno krece na terenu.Protivnikov servis ceka duboko iza linije,sto je i razumljivo,obzirom da zbog svoje konstitucije mora dosta duboko i cekati te loptice da bi ih mogao stici.Igru bazira uglavnom na osnovnu liniju,i razmjenu udaraca,a igra desnom rukom,omiljena podloga mu je zemlja sto me itekako zacudilo,jer uglavnom igra na hard podlozi.
*Michael Russell rođen je 01.05.1978 godine u Detroitu,a nastanjen je u Houstonu.Tenisom se poceo baviti sa 5 godina,a kao profesionalac u teniserskim vodama je od 1998 godine.Trenutno je 89 teniser na ATP ljestvici,a najbolji rakning u karijeri imao je 2007 godine kada je zauzimao 60 mjesto.Proslu sezonu zavrsio je na 99 mjestu,sa skorom 30-34 na svim podlogama.Od toga je 1-7 zemlja,7-8 indoors/hard,1-4 trava i 21-15 hard.Na pocetku prosle sezone osvojio je challenger Honolulu(hard),a do kraja sezone nije se pojavio niti u jednom finalu.Sto se tice hard podloge,kroz karijeru ima skor 242-143.U ovoj sezoni trenutno je na skoru 14-7,od cega je 5-3 indoors/hard i 9-4 hard.Zasad je odigrao dosta velik broj turnira,njih 7 prije Indian Wellsa.Prvi turnir za njega bio je Brisbane,a mec protiv Harrisona je predao kod rezultata 4:0 za Ryana.Nije to bilo nista ozbiljno,jer se kroz sedmicu dana pojavio na turniru u Aucklandu gdje je ispao od Belluccia u 1 krugu(64,67,75),nakon sto je prosao 3 kruga kvalifikacija.Na Australian Openu prosao je prvi krug pobjedivsi Matthew Ebdena(63,62,57,76),ali je onda ispao od David Ferrera sa 3:0.Posle AO prebacuje se na americko tlo,koje mu je najdraze za igrati.Igrao je Honolulu chalkenger,koji je prosle sezone i osvojio,ali je ove ispao u polufinalu od Ryan Harrisona sa 2:1(26,63,63).Na indoors/hard turniru u San Joseu prosao je prvo kolo ali je ispao u drugom od Istomina.Dosta dobar nastup zabiljezio je na indoors/hard turniru u Memphisu,gdje je dosao do cetvrtfinala i ispao od Del Potra sa 2:0.Nakon tog turnira uzeo je pauzu od 2 sedmice,da bi se pojavio na turniru u Dallasu(indoors/hard),i odma ispao od Wittena sa 62,64.Nakon svega toga dolazi na Indian Wells,gdje mora igrati kvalifikacije.U prvom krugu kvalifikacija,za protivnika je imao Ivu Kleca kojeg je lako dobio sa 2:0 u setovima,po gemovima 63,62.U ovom mecu Russell je imao 72% prvi servis,gdje je na isti osvojio 29-39 poena(74%9.Protivniku je dopustio 4 break sanse,ali je sve odbranio.Drugi servis i nije tako los,8-15(53%),a reci cu jos da je imao 1 as te da nije napravio niti jednu duplu gresku.Drugi krug kvalifikacija donio mu je mec protiv sunadornjaka Kuznetsova,kojeg je dobio sa 2:0 u setovima,po gemovima 63,75.U ovom mecu Russell je imao 67% prvi servis,gdje je osvojio 33-46 poena(72%9 na taj prvi servis.Drugi servis 11-23 i 48% ,a u ovom mecu protivniku je dopustio 3 break sanse,od cega je 1/1 u 1 setu,a u 2 setu 0/2.Uz sve to imao je 4 asa ali i 5 duplih greski.
Russell igra desnom rukom,i tipicno americki preferira hard podlogu.Ono sto mogu reci za njega jeste da sam u nekoliko meceva kad sam ga gledao,primjetio da je dosta defanzivan igrac.Uglavnom njegova igra se bazira na odbranu sa osnovne linije,ima dosta dobar servis,ali ako on nametne svoj tempo igre,razmjenu udaraca i vozanja po terenu redovno to i dobija.Za mene jedan bas americki tip igraca.
*H2H između ova dva igraca je 2:1 u korist Russella.Ova tri meca su poprilicno stara,dva puta su igrali u dvorani na hardu,prvo 2008 godine u Nashvilleu,gdje je Russell bio bolji sa 2:1(63,36,63),a onda i indoors/hard turniru Urbana,gdje je Anderson bio bolji sa 2:0(64,62).Zadnjih njihov mec je iz 2009 godine,sa challengera u Rimu,gdje je Russell bio bolji sa 2:0(63,76),a mec se igrao na zemljanoj podlozi.Ja igram 2 oklade na ovom mecu,prva je kontra hendikep a druga over gemova u prvom setu.Zasto? Razlog prve oklade jeste,sto mi se cini puno 5 razlike između ova dva tenisera.Ipak je pocetak turnira,iako je Russell igrao dva meca kvalifikacija.Ne vjerujem u neko razvaljivanje,u slucaju pobjede Andersona,jer ni Russell nije igrac za podcijeniti kada je hard podloga u pitanju.Osim toga,Russell dosta voli ovaj turnir,dok Anderson kaze kako se dosta prijatno osjeca u Palm Springsu,sto ako ce vec Anderson dobiti po kladionicama koje ga favorizuju neka bude 64,64.Druga oklada je na over gemova u prvom setu,a igram je iz razloga sto Russell tesko da ce doci do break sanse na servis Andersona.Moze se i to desiti opet sve zavisno od servisa juznoafrikanca,ali trenirao je nekoliko dana i kaze da je dosta spreman.Opet Russell je također dosta dobar na svoj servis,tako da ocekujem da ce obojica drzati svoje servise,mada opet nikad se ne zna.Ja bih vise volio da ovdje dobije Russell,koliko zbog oklada toliko i zbog toga sto ga vise gotovim od Andersona.Za sve one koji ce pratiti,da kazem da je mec najavljen za 06:00 po nasem vremenu,na terenu broj 1.Sretno!