13:30 NK Olimpik Sarajevo - FK Željezničar Sarajevo, tip: manje od 2.5 gola @ 1.72, bwin, 8/10
Na stadionu Otoka u Sarajevu se igra mini gradski derbi u kojem se sastaju Olimpik i Željezničar u okviru prve utakmice 1/4 finala Kupa BIH. Željezničar je favorit u ovom meču i osim manje golova preporučujem tip 2 uz odličnu kvotu od 2.75 u bwinu. Istu preporuku sam imao prije nekih mjesec dana kada je najjača ekipa u BIH, Željo se sastao sa drugim gradskim rivalom - Slavijom, kada je Željo također sastao u gostima i slavio sa 2-1 uz igrača manje. Problem je kladionica što ovo smatraju "gostovanjem" Željezničara iako će on sutra na stadionu Otoka da se osjeća više nego kao domaćin jer će 99,9% navijača biti na strani plavih sa Grbavice, te zbog tog "gostovanja" kladionice daju jako velike kvote. A za 14 dana se igra revanš na Grbavici i kvota na Želju će da bude 1.30, i sada je teško reći da je ovo normalno i zato ja često igram na Želju kada "gostuje" u svom gradu. Olimpik je najmlađi sarajevski klub koji igra Premier Ligu i faktički nema svoje navijače osim par stotina ljudi koji idu na njihove utakmice jer su zaljubljenici u sport. A i vlasnik Olimpika je Nijaz Gracić, čovjek koji je bio prija u Upravi FK Sarajeva i sa njima se razišao i podigao klub iz inata ljudima u FK Sarajevo i nije ni čudo kako igrači Olimpika mnogo bolje igraju protiv FK Sarajeva nego protiv Želje što i sama statistika govori. U Olimpiku igraju i neki igrači koji su došli iz Sarajeva (Škoro, Fejzić, Muharemović, Suljević, Pliska i Bučan), dok ih trenutno sa klupe vodi proslavljeni ex trener FK Sarajeva, Husref Musemić.
Sada kad sam malo pojasnio zašto igrati tip 2 uz poklon kvotu od 2.75, da pređem na analizu broja golova. Olimpik nakon 12 odigranih mečeva u Premier Ligi BIH ima gol razliku od 11-8 ili prosjek od 1,58 gola po meču što je najmanji prosjek golova u ligi. Od 12 mečeva u ligi čak 10 ih je bilo sa manje od 2.5 gola a "pretjerali" su u porazu u Banja Luci od Borca 1-2 i kad su pobjedili Zvijezdu kod kuće 2-1. U tri dosadašnja meča Kupa nismo mogli vidjeti niti jedan gol i sva tri meča su bila sa 0-0 pa bi Olimpik na penale savladao Vitez i Čapljinu. Zanimljivo da ih je prošle godine iz Kupa izbacio Željo sa 1-1 na Otoci i 0-3 na Grbavici u 1/8 finala kupa BIH.
Sa druge strane u goste im dolazi Željezničar koji je psihički malo iscrpljen nakon velikog derbija sa Sarajevom u subotu i poraza 0-1 i teško će moći psihički i fizički da 100% bude fokusiran na prvi meč sa Olimpikom i mislim da neće forsirati sa napadima što je i najavio trener Amar Osim gostujući na BHT večeras. Želji je cilj da ostane neporažen ili da slavi sa 1-0 kako bi rasterećeno igrao revanš na svom stadionu.
Također bih dodao da u zadnjih 9 međusobnih duela, 7 puta je slavio Željezničar uz 2 remija i gol razliku 15-1 za plavi tim. To smao ide u prilog činjenici da bi Željezničar trebao da slavi ali opet ovaj tip igrajte sa malim oprezom jer treba vidjeti da li su se igrači 100% oporavili nakon derbija.